Maślanka i miód sprawiają, że te bułeczki są mięciutkie i puszyste, a przy tym wilgotne w środku. Nie tracą dużo na świeżości nawet następnego dnia. Smakują świetnie ze składnikami wytrawnymi jak i słodkimi.
Maślankowe bułeczki z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy ze sobą wodę, miód i suche drożdże. Odstawiamy je na 10 minut.
Maślankę podgrzewamy, żeby była ciepła. Przelewamy ją do miski i dodajemy roztopione i wystudzone masło, jajko, sól i wodę z drożdżami i miodem. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto zaczyna odchodzić od miski to nie dosypujemy więcej mąki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem (z hakiem do ciasta drożdżowego) przez 7-10 minut aż stanie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 18 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przed pieczeniem i posypujemy ziarnami. Bułeczki pieczemy w dwóch turach około 15-18 minut.
Życzę smacznego
Komentarze