ekspresowe maślankowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Cieplutkie bułeczki na śniadanie? Proszę bardzo i to bez wychodzenia z domu, w taki ponury majowy dzień.Polecam podać je z miodem i twarożkiem albo z samym masłem.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 500 g mąki,
    3 łyżki płatków owsianych,
    3 łyżeczki cukru,
    2 łyżeczki sody,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    300 ml maślanki,
    75 g masła lub margaryny,
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Ekspresowe maślankowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki maślankowe 1. W misce połączyć przesianą mąkę, proszek, sodę, cukier oraz płatki. Do tego dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je z mąką (jak na kruszonkę). Po tym dodać maślankę i wyrobić ciasto, ale tylko do połączenia składników. Najlepiej przełożyć je na stolnicę/blat (ciasto podsypywałam płatkami owsianymi górskimi, zamiast mąką).
    Z ciasta uformować prostokąt o grubości około 3 cm i przeciąć na 10-12 prostokątów (można również z ciasta wyciąć okrągłe bułeczki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki). Każdą bułeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem.
    Piec 12 minut w temperaturze 220 stopni (piekłam je w halogen oven i niestety, ale po 10 minutach musiałam je przewrócić, gdyż były nie dopieczone od dołu), po tym czasie bułeczki powinny być koloru złoto-brązowego, chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku (jeśli są upieczone to wydają się leciutki, dlatego warto spróbować podnieść jedną bułeczkę, przed wyciągnięciem całej partii z piekarnika).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować