Pierogów nigdy dość, tym razem farsz to mieszanka zielonego brokułu, gotowanego fileta z kurczaka i żółtego sera. Całość skryta w w delikatnym maślanym cieście . Doskonałe na obiad w gronie rodziny czy znajomych.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto :
3 szklanki mąki pszennej+do posypania
ok . 3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki śmietany 18%
5 łyżek roztopionego masła
2 szczypty soli
Farsz :
1 filet z piersi kurczaka ugotowany w rosole
1/2 zblanszowanego brokuła - różyczek , ok . 250 g
150 g żółtego sera
2 średnie marchewki
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
2 szczypty przyprawy Harissa
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
osolony wrzątek z dodatkiem oleju
100 g masła
Maślane pierogi z brokułem, marchewką , filetem kurczaka i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję startą na tarce o dużych oczkach marchewkę , podsmażam , podlewam wodą , duszę do miękkości , studzę . Do marchewki dodaję pokrojone w kostkę mięso i brokuła oraz starty na tarce o dużych oczkach ser . Całość doprawiam solą , harissą i pieprzem , mieszam .
2.Składniki ciasta zagniatam na gładkie sprężyste ciasto , podsypuję mąką , nakrywam ściereczka , pozostawiam na ok . 20 minut .
Ciasto dziele na trzy części , formuję placki , cienko wałkuje , wykrawam koła , nakładam farsz , zlepiam pierogi , układam na stolnicy posypanej mąką .
Pierogi gotuję we wrzątku 2-3 minuty od zagotowania , wyjmuję łyżką cedzakową na talerze , osuszam z obu stron , obsmażam na masełku z obu stron na rumiano , podaję .
Komentarze