Pierogi z brokułem i serem

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Pierogi z nadzieniem z brokuła, serka topionego i papryki

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ok. 500 g mąki pszennej
    1 jajko
    ok. 3/4 szklanki wody
    Farsz:
    1 brokuł
    1 serek topiony ze szczypiorkiem
    1/2 papryki czerwonej
    2 plastry sera żółtego
    2 łyżki mleka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi Ser

Pierogi z brokułem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki się połączyły, ok. 3/4 szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypujemy mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy troszkę grubiej i szklanką wykrawamy kółka.
  • 2. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Do garnka z brokułami dodajemy mleko, serek topiony oraz rozdrobniony ser żółty i mieszamy do rozpuszczenia obu serów. Doprawiamy do smaku, gotujemy chwilę na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy drobno pokrojoną paprykę.
  • 3. Na każde wykrojone kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Układamy na tacy oprószonej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10 min. Podajemy polane masłem i posypane prażoną cebulką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Papryka Serek Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować