Marynowane jajka przepiórcze

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wielkanocne jajeczka zupełnie inaczej. ;)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka przepiórcze: 32 sztuki
    - cebula czerwona średnia: 1 sztuka
    - seler naciowy - łodygi: 2 sztuki
    - marchewka surowa: 1 sztuka
    - oliwa albo olej około: 30 mililitrów
    - białe wino: 300 mililitrów
    - miód naturalny wysokiej jakości z polskiej pasieki: 1 łyżka
    - sól morska: 3 łyżeczki
    - ocet jabłkowy: 250 mililitrów
    - woda z lodówki: 1 szklanka
    - rozmaryn: 1 sztuka
    - tymianek świeży: 4 sztuki
    - czosnek (ząbek): 1 ząbek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Marynowane jajka przepiórcze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Marynowane jajka przepiórcze" 1. Do rondelka wlewamy oliwę i podgrzewamy na niewielkim ogniu.

    W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy w paseczki, tak samo kroimy łodyżki selera, cebulę kroimy w plasterki.

    Warzywa podsmażamy na oliwie na złoty kolor, dodajemy zioła i czosnek.

    Następnie dolewamy wino oraz ocet i doprowadzamy marynatę do wrzenia.

    Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo.

    Do wrzącej marynaty dodajemy wodę, miód oraz sól.
    Ponownie doprowadzamy do wrzenia.

    Jajka obieramy ze skorupek i wkładamy do szklanego, najlepiej przezroczystego naczynka
    (przepięknie się prezentują, choć zdjęcie trochę przekłamuje niestety kolory).

    Gorącą marynatą zalewamy jajka i pozostawiamy na kilka godzin aż odrobinę zmienią kolor i wchłoną smak. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Jajka przepiórcze Ocet Sól Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować