Doskonały dodatek do smażonych mięs, kiełbasek, jest tak pyszna,że można ją jeść łyżkami:)
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1,90 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
2 duże pomarańcze
1 duża cytryna
¾ kg cukru
4 łyżki likieru pomarańczowego lub Ginu Lubuskiego
Po 1 łyżeczce: mielonego cynamonu,
mielonego imbiru / starłam świeży/
i mielonego ziela angielskiego
Marmolada pomidorowo pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pomarańczy zetrzeć skórkę a miąższ rozdrobnić, odrzucając białe włókna i osłonki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pozbawić nasion. Następnie pokroić miąższ i wrzucić do rondla.
Dusić bez przykrycia, około 60 minut, aby maksymalnie odparować powstały płyn.
Następnie dodać pomarańcze i cukier, znów dusić bez przykrycia około 60 minut.
Pod koniec dodać alkohol, sok z cytryny, oraz imbir, cynamon i ziele.
Chwilę poddusić i przełożyć do słoików. Pasteryzować około 15 minut.
Studzić odwrócone do góry dnem. Wyszło 3 słoiki 0,5 litrowe i 1 słoiczek 250 ml.
Komentarze