Marmolada wiśniowa

0 (0 ocen)

  • 7 godz.

Kocham domowe przetwory, które zawsze przenoszą mnie w najmilsze smaki dzieciństwa. Wiśniowa marmolada zawsze gościła w domowej spiżarni i była świetnym dodatkiem do ciast, drożdżówek, kanapek czy herbaty. Uwielbiam dodawać ją do śniadaniowej owsianki oraz naleśników :) Taka smażona i gęsta marmolad

  • 7 godz.

Składniki:

  • - 4 kg wiśni
    - 2 kg cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Powidła Marmolady

Marmolada wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy, przekładamy do dużego garnka i zasypujemy je cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 3 - 4 godziny. Owoce od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec przywieraniu ich do dna garnka. Po tym czasie odstawiamy zawartość na całą noc do całkowitego wystudzenia i odpowiedniego stężenia.
  • 2. Kolejnego dnia ponownie smażymy owoce na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny (najlepiej do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości).
  • 3. Gorącą marmoladą napełniamy wyparzone słoiczki, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować