Ciasto czeskie z powidłami

  • wyświetlono: 4177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 60min

Składniki

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 3 szkl

* żółtko – 4 szt

* cukier – 0,5 szkl

* soda – 1 łyżeczka

* margaryna – 1 łyżka

* miód – 3 łyżki

* gęsta śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki

KREM:

* kasza manna – 10 łyżek

* cukier – 0,5 szkl

* mleko – 900 ml

* masło – 200 g

POLEWA :

* kakao – 4 łyżki

* cukier – 4 łyżki

* masło – 4 łyżki

* woda – 2 łyżki

DODATKOWO :

* powidła śliwkowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czeskie z powidłami

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.

    ( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).

    Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

    KREM:

    Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę.

    Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.

    Kiedy mleko zagotuje się mieszamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.

    Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszy.

    CIASTO:

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 kawałki.

    Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką.

    Uwaga!

    Ciasto bardzo ciężko się wałkuje!

    Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach 25×30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem).

    Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia.

    Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta.

    POLEWA:

    Wszystkie składniki polewamy wkładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu zagotowania, studzimy.

    CAŁOŚĆ:

    Na upieczony i ostygnięty blat rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy z kaszą manna.

    Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę.

    Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą.

    Odstawiamy do „przegryzienia”

    PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylapowidłakremmiódmasagrysikgrysikoweczeskieblaty
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-12km2p1

Dodane przez: Aninka88

Ciasto Inka z powidłami

smaczne i proste ciasto przełożone...

słonecznikowiec z powidłami

Dodane przez: klementynka

Ciasto słonecznikowe z powidłami

To ciasto zawiera wyczuwalną dawkę...

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Dodane przez: ewaeu

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche...

Ciasto No name

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Ciasto z powidłami i kremem

Przepis dostałam kilka lat temu...

ciasto czekoladowe

Dodane przez: Swallow

Ciasto czekoladowe z powidłami śłiwkowymi

Powidła świetnie przełamują słodycz...

Czeskie z truskawkową frużeliną

Dodane przez: anjaa

Czeskie z truskawkową frużeliną

Czy to miodownik? hm... chyba nie...