Ciasto czeskie z powidłami

4.41 (208 ocen)

  • 60 min

Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 3 szkl

    * żółtko – 4 szt

    * cukier – 0,5 szkl

    * soda – 1 łyżeczka

    * margaryna – 1 łyżka

    * miód – 3 łyżki

    * gęsta śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki

    KREM:

    * kasza manna – 10 łyżek

    * cukier – 0,5 szkl

    * mleko – 900 ml

    * masło – 200 g

    POLEWA :

    * kakao – 4 łyżki

    * cukier – 4 łyżki

    * masło – 4 łyżki

    * woda – 2 łyżki

    DODATKOWO :

    * powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.41 (208 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Ciasto czeskie z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.

    ( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).

    Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

    KREM:

    Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę.

    Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.

    Kiedy mleko zagotuje się mieszamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.

    Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszy.

    CIASTO:

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 kawałki.

    Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką.

    Uwaga!

    Ciasto bardzo ciężko się wałkuje!

    Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach 25×30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem).

    Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia.

    Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta.

    POLEWA:

    Wszystkie składniki polewamy wkładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu zagotowania, studzimy.

    CAŁOŚĆ:

    Na upieczony i ostygnięty blat rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy z kaszą manna.

    Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę.

    Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą.

    Odstawiamy do „przegryzienia”

    PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Miód Śliwki Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować