Marchewkowa Gruszka

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Obłędnie delikatne ciasto. Rozpływa się w ustach

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    CIASTO:
    -3 jaja
    -1 szklanka oleju
    -1 szklanka mąki
    -3 duże gruszki starte na grubych oczkach
    -1,5 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
    -1 łyżeczka sody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1, 5 łyżeczki cynamonu
    -5 łyżek cukru pudru

    POLEWA:
    -2 duże łyżki margaryny
    -3 łyżki mleka
    -2 duże łyżki ciemnego kakao
    -2 łyżki cukru pudru

    DODATKOWO:
    -Orzechy różnego rodzaju
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto marchewkowe

Marchewkowa gruszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE
    1. CIASTO: Olej wlewamy do miski,
    dodajemy jaja, cukier i ubijamy na najwyższych obrotach. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz starte gruszki i marchewkę wszystko delikatnie mieszamy mikserem. Formę keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy pieczemy w 180°C przez 60 minut.

    2.POLEWA: masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, cukier puder oraz kakao wszystko razem wymieszać trzepaczką. Gdyby masa była troszkę gęsta można dodać odrobinę mleka. Przygotowaną masę wylewamy na upieczone ciasto i posypujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować