Babka marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami suchymi. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Gotową masę przekładamy do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40-45 min. Studzimy.
Karmel:
Cukier wsypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Gdy cukier już się cały rozpuści i będzie brązowy dodajemy wodę i energicznie mieszamy przez około 1 min. Następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i cały czas mieszamy przez następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Wystudzoną babkę wyciągamy z komina, polewamy karmelem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze