Mandarynkowy sernik na orzechowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Ciasteczka razem z orzechami zmielić blenderem ( ja używam wysuszonego biszkoptu domowego). Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Dodać do okruchów razem z masłem orzechowym.
Tortownicę wysmarować masłem i wysyłać bułką tartą. Wyłożyć okruchy, lekko docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 i piec 15 minut,wyjąć i ostudzić.
2.Sernik:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser z wiaderka zmiksować blenderem z serem białym, aby powstała gładka masa.
Mandarynki porządnie wyszorować. Z jednej sztuki obieraczką zdjąć skórkę i drobno posiekać.
Masło rozpuścić i ostudzić.
3.Do miski wbić jajka, dodać oba cukry i ubić na jasny krem. Dodać skórkę i sok z obu mandarynek. Dodawać po łyżce ser i miksować do połączenia. Stale mieszając dodać cienkim strumieniem masło. Na koniec dodać mąkę i wymieszać.
4.Masę serową wylać na spód i piec w 160 st z termoobiegiem godzinę. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, po czym wstawić do lodówki na całą noc.
5.Dekoracja:
Sernik wyjąć na blat i zostawić na 30 minut. Następnie ułożyć serwertkę lub szablon i oprószyć kakao.
Kremówkę ubić na sztywno i za pomocą szprycy zrobić rozetki. Udekorować je kawałkami mandarynek i orzechów. Smacznego.
Komentarze