Sernik mandarynkowy z żelką

4.51 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Delikatna masa serowa i zatopiona w niej żelka z mandarynek - niebo w gębie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:

    2 jaja
    50 g cukru
    szczypta soli
    3 ml ekstraktu z wanilii
    12 g miodu
    65 g mąki

    20 g mleka
    20 g masła

    ŻELKA:

    150 g puree z mandarynek
    4 g żelatyny
    20 g wody


    MASA SEROWA:

    170 g twarogu z wiaderka
    70 g jogurtu naturalnego
    50 g cukru
    4 ml wanilii
    1 łyżeczka soku z cytryny
    5g żelatyny
    25g wody
    140 g śmietany 30%


    PONADTO:

    600 g mandarynek
    czerwony barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik mandarynkowy z żelką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cukier, sól, wanilię i miód dać do miski. Podgrzać w kąpieli wodnej, do momentu rozpuszczenia cukru /40 stopni/, następnie ubić na gęstą masę.
  • 2. Do ubitych jajek dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać letnie mleko i roztopione masło. Delikatnie wszystko wymieszać.
  • 3. Ciasto wlać do tortownicy - wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 18 cm .Piec ok 20 min w 170 stopniach.
  • 4. Wystudzić. Ciasto przeciąć na ok . 2/3 wysokości /wierzch ciasta zostawić do dekoracji/. Rantem o średnicy 15 cm obciąć brzegi.
  • 5. Mandarynki obrać. Podzielić na połowy. Każda połówkę pokroić na 3 części.
  • 6. Środkowe części pokrojonych mandarynek zostawić do dekoracji dokoła sernika, a resztę zblendować /300g./.
  • 7. Mus mandarynkowy zagotować z 30 g cukru. Podzielić na 2 równe części.
  • 8. Do jednej dodać 4 g żelatyny rozpuszczonej w 20 g wody. Dokładnie wymieszać. Wystudzić.
  • 9. Żelkę przelać do okrągłego rantu o średnicy 12 cm . Schłodzić do momentu zastygnięcia.
  • 10. Ser wymieszać z jogurtem, cukrem, wanilią i sokiem z cytryny. Dodać 5 g żelatyny rozpuszczonej w 25 g wody.
  • 11. Do masy serowej dodać 140 g śmietany ubitej w 60%. Wszystko razem połączyć.
  • 12. Na biszkopcie ułożyć połówki mandarynek.
  • 13. Wlać część masy serowej.
  • 14. W masę wcisnąć, stężałą mandarynkową żelkę.
  • 15. Przykryć kolejną porcją kremu pozostawiając jeszcze ok 55 g masy.
  • 16. Pozostałe puree z mandarynek przetrzeć przez sitko.
  • 17. 80 g soku mandarynkowego wymieszać z 5 g żelatyny rozpuszczonej w 25 g wody. Dodać pozostałe 55 g serka i odrobinkę czerwonego barwnika spożywczego.
  • 18. Dokładnie wymieszać, wylać na sernik - schłodzić.
  • 19. Na wierzch ciasta posypać przetartą przez sitko pozostawioną część biszkoptu.
  • 20. Źródło: www.instagram.com/boone_bake/

Porady

Zamiast mandarynek można użyć pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować