Sernik mandarynkowy z żelką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, cukier, sól, wanilię i miód dać do miski. Podgrzać w kąpieli wodnej, do momentu rozpuszczenia cukru /40 stopni/, następnie ubić na gęstą masę.
2.Do ubitych jajek dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać letnie mleko i roztopione masło. Delikatnie wszystko wymieszać.
3.Ciasto wlać do tortownicy - wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 18 cm .Piec ok 20 min w 170 stopniach.
4.Wystudzić. Ciasto przeciąć na ok . 2/3 wysokości /wierzch ciasta zostawić do dekoracji/. Rantem o średnicy 15 cm obciąć brzegi.
5.Mandarynki obrać. Podzielić na połowy. Każda połówkę pokroić na 3 części.
6.Środkowe części pokrojonych mandarynek zostawić do dekoracji dokoła sernika, a resztę zblendować /300g./.
7.Mus mandarynkowy zagotować z 30 g cukru. Podzielić na 2 równe części.
8.Do jednej dodać 4 g żelatyny rozpuszczonej w 20 g wody. Dokładnie wymieszać. Wystudzić.
9.Żelkę przelać do okrągłego rantu o średnicy 12 cm . Schłodzić do momentu zastygnięcia.
10.Ser wymieszać z jogurtem, cukrem, wanilią i sokiem z cytryny. Dodać 5 g żelatyny rozpuszczonej w 25 g wody.
11.Do masy serowej dodać 140 g śmietany ubitej w 60%. Wszystko razem połączyć.
12.Na biszkopcie ułożyć połówki mandarynek.
13.Wlać część masy serowej.
14.W masę wcisnąć, stężałą mandarynkową żelkę.
15.Przykryć kolejną porcją kremu pozostawiając jeszcze ok 55 g masy.
16.Pozostałe puree z mandarynek przetrzeć przez sitko.
17.80 g soku mandarynkowego wymieszać z 5 g żelatyny rozpuszczonej w 25 g wody. Dodać pozostałe 55 g serka i odrobinkę czerwonego barwnika spożywczego.
18.Dokładnie wymieszać, wylać na sernik - schłodzić.
19.Na wierzch ciasta posypać przetartą przez sitko pozostawioną część biszkoptu.
Komentarze