KREM Z MALINAMI:
700 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
1/3 szklanki wody
ok. 400-500 g malin świeżych można dodać również borówki
NASĄCZENIE:
3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
2 łyżeczki cukru
DODATKOWO:
opakowanie herbatników kakaowych
3-4 łyżki dżemu malinowego
starta czekolada lub posypka czekoladowa
1.BISZKOPT:
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną część wykładamy do formy, nasączamy i smarujemy dżemem.
2.KREM:
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder. Cały czas miksując wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy połowę malin i lekko miksujemy. Drugim kremem smarujemy biszkopt tworząc cienką warstwę. Układamy maliny i przykrywamy pozostałą częścią. Układamy herbatniki i wykładamy krem z miksowanymi malinami. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu i lekko nasączamy. Wierzch oprószamy posypką czekoladową.
Porady
Uwaga na żelatynę żeby jej nie przegrzać. Można dodać więcej całych malin niż w przepisie.
Komentarze