• 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przekładane ciasto kakaowe z masą śmietankową z mascarpone z całymi malinami. Można użyć także borówek lub obu tych owoców.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
    5 jajek, dużych
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    KREM Z MALINAMI:
    700 ml śmietanki kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
    1/3 szklanki wody
    ok. 400-500 g malin świeżych można dodać również borówki

    NASĄCZENIE:
    3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
    2 łyżeczki cukru

    DODATKOWO:
    opakowanie herbatników kakaowych
    3-4 łyżki dżemu malinowego
    starta czekolada lub posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem

Malinowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną część wykładamy do formy, nasączamy i smarujemy dżemem.
  • 2. KREM:
    Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder. Cały czas miksując wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy połowę malin i lekko miksujemy. Drugim kremem smarujemy biszkopt tworząc cienką warstwę. Układamy maliny i przykrywamy pozostałą częścią. Układamy herbatniki i wykładamy krem z miksowanymi malinami. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu i lekko nasączamy. Wierzch oprószamy posypką czekoladową.

Porady

Uwaga na żelatynę żeby jej nie przegrzać. Można dodać więcej całych malin niż w przepisie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Kakao Mascarpone Śmietana 30% Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować