Malinowa chmurka

4.5 (179 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Malinowa chmurka , czyli lekkie i puszyste połączenie kruchego ciasta z soczystą warstwą owoców, słodkim kremem i kruchą bezą.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 szklanka mąki pszennej
    3 żółtka
    30 g cukru pudru
    100 g masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Warstwa malinowa:
    500 g malin
    3 galaretki malinowe
    1 litr wody
    Krem:
    500 ml śmietany kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    Beza:
    3 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    50 g płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto Desery Beza

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 24 x 28 wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić spód blachy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki. Piec w rozgrzanym piekarniku (góra - dół) w temp. 180°C przez ok.15-20 minut. Wystudzić.


    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, włożyć do lodówki do pełnego stężenia.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Małymi porcjami nie przerywając miksowania dodawać cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysować kształt blachy, wyłożyć bezę a wierzch posypać migdałami. Suszyć w nagrzanym piekarniku do 130°C przez ok. 60-65 minut. Wystudzić.
    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na końcu dodać serek mascarpone. Gotowy krem wyłożyć na malinową galaretkę, a na krem wystudzoną bezę.
    Całość ponownie wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować