Małdrzyki krakowskie to bardzo znane placuszki w Małopolsce. Smakowite, delikatne, o smaku sernika, najlepsze posypane cukrem pudrem z dodatkiem świeżych malinek :)
Małdrzyki krakowskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładam twaróg półtłusty, jedno całe jajko, jedno żółtko, stopione masło i cukier waniliowy.
2.Następnie miksuję całość na gładką i pulchną masę (miksowałam za pomocą blendera).
3.Dodaję mąkę pszenną i dokładnie mieszam. Tłuszcz (masło lub olej) rozgrzewam na patelni, przy pomocy dużej łyżki kładę porcje ciasta na patelnię.
4.Smażę małdrzyki do zrumienienia z obu stron. Placuszki podaję posypane cukrem pudrem ze świeżymi owocami np. malinkami. Równie smaczne są z dżemem truskawkowym lub bitą śmietaną.
Komentarze