Małdrzyki krakowskie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Małdrzyki krakowskie to bardzo znane placuszki w Małopolsce. Smakowite, delikatne, o smaku sernika, najlepsze posypane cukrem pudrem z dodatkiem świeżych malinek :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - twaróg półtłusty: 500 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło (stopione i ostudzone): 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 3 łyżki

    - masło (do smażenia): 2 łyżki
    - cukier puder (do posypania): 2 łyżki
    - maliny (do podania): 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Małdrzyki krakowskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Małdrzyki krakowskie 1. Do miski wkładam twaróg półtłusty, jedno całe jajko, jedno żółtko, stopione masło i cukier waniliowy.
  • Małdrzyki krakowskie 2. Następnie miksuję całość na gładką i pulchną masę (miksowałam za pomocą blendera).
  • Małdrzyki krakowskie 3. Dodaję mąkę pszenną i dokładnie mieszam. Tłuszcz (masło lub olej) rozgrzewam na patelni, przy pomocy dużej łyżki kładę porcje ciasta na patelnię.
  • Małdrzyki krakowskie 4. Smażę małdrzyki do zrumienienia z obu stron. Placuszki podaję posypane cukrem pudrem ze świeżymi owocami np. malinkami. Równie smaczne są z dżemem truskawkowym lub bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować