Krakowskie Małdrzyki

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Krakowskie małdrzyki, to pyszne serowe placuszki, podawane na słodko, super smakują posypane cukrem pudrem, można podać je również z ulubionymi owocami, dżemem lub konfiturą.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450g sera
    3 jajka
    2 łyżki stopionego masła
    7 łyżek mąki
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżka cukru pudru

    Do smażenia masło klarowane lub masła zwykłe + oliwa
    Do podania cukier puder, ulubione owoce, dżem, konfitura.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki Naleśniki Ser

Krakowskie małdrzyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser dokładnie rozgnieść lub zmiksować, dodać cukier puder i cukier z wanilią, szczyptę soli, jajka, mąkę, masło, dokładnie wymieszać.
    Dłonie posypać mąką, z ciasta formować małe placuszki.
    Masło dobrze rozgrzać, kłaść placuszki, zmniejszyć ogień, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować