Obwarzanki krakowskie

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Obwarzanki nazwę swą zawdzięczają specjalnej procedurze przygotowania ciasta, które trzeba przed pieczeniem chwilę gotować (czyli właśnie obwarzyć).

  • 60 min

Składniki:

  • 50 g drożdży,
    4 łyżki cukru,
    2 jajka,
    1 łyżeczka soli,
    1/2 kg mąki (nie określono, użyłam pszennej),
    1 szklanka mleka,
    3 łyżki masła (1/2 kostki),
    *sezam, mak lub sól do obsypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Obwarzanki krakowskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć z łyżką cukru. Wymieszać z 1/3 szklanki mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać z solą. W rondelku rozpuścić masło i przestudzić. Całe jajka ubić z łyżką cukru i szczyptą soli. Połączyć zaczyn drożdżowy z jajkami i mąką. Na koniec dodać masło. Wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i skore do współpracy. Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • 2. Ciasto podzielić na 16 równych części, z których należy utoczyć cienkie wałeczki. Należy zaplatać okręgi na kształt warkocza z 2 wałeczków. Jak łatwo policzyć, powinno wyjść 8 obwarzanków.
  • 3. Zagotować wodę z 2 łyżkami cukru w szerokim garnku. Każdy obwarzanek należy gotować około 2 minuty (można przewrócić). Odsączyć i wyłożyć na blaszkę. Obsypać makiem, sezamem lub solą.
    Piec 30 minut w 180`C bez termoobiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować