Obwarzanki krakowskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć z łyżką cukru. Wymieszać z 1/3 szklanki mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać z solą. W rondelku rozpuścić masło i przestudzić. Całe jajka ubić z łyżką cukru i szczyptą soli. Połączyć zaczyn drożdżowy z jajkami i mąką. Na koniec dodać masło. Wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i skore do współpracy. Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
2.Ciasto podzielić na 16 równych części, z których należy utoczyć cienkie wałeczki. Należy zaplatać okręgi na kształt warkocza z 2 wałeczków. Jak łatwo policzyć, powinno wyjść 8 obwarzanków.
3.Zagotować wodę z 2 łyżkami cukru w szerokim garnku. Każdy obwarzanek należy gotować około 2 minuty (można przewrócić). Odsączyć i wyłożyć na blaszkę. Obsypać makiem, sezamem lub solą.
Piec 30 minut w 180`C bez termoobiegu.
Komentarze