Makowiec z żurawinową bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny makowiec, który nie wymaga dużego nakładu pracy, ponieważ do jego wykonania użyłam gotowej masy makowej :-)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    2 1/2 szklanki mąki
    1 margaryna
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    BEZA ŻURAWINOWA:
    5 białek
    1 kisiel żurawinowy (można użyć kiślu o dowolnym smaku)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru

    MAK:
    puszka masy makowej (850 g)
    70 g masła lub margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    3 jajka
    50 g posiekanych orzechów
    2 - 3 łyżki skórki pomarańczowej
    kilka kropli aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec z żurawinową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Część ciasta (ok. 1/3) zamrozić, resztę wyłożyć do formy (25/35 cm.).
  • 2. BEZA ŻURAWINOWA:
    Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier. Na końcu wsypać kisiel wymieszany z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.
  • 3. MAK:
    Masło roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać masę makową, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat. Wlać masło i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
  • 4. Na ciasto (ja podpiekłam) wyłożyć masę makową, następnie rozłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Piec ok. 45 min. w temp.180*C.

Porady

Ciasto, przed wyłożeniem maku można podpiec 10 - 15 min. w temp. 180*C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować