Makowiec z żurawinową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Część ciasta (ok. 1/3) zamrozić, resztę wyłożyć do formy (25/35 cm.).
2.BEZA ŻURAWINOWA:
Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier. Na końcu wsypać kisiel wymieszany z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.
3.MAK:
Masło roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać masę makową, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat. Wlać masło i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
4.Na ciasto (ja podpiekłam) wyłożyć masę makową, następnie rozłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Piec ok. 45 min. w temp.180*C.
Porady
Ciasto, przed wyłożeniem maku można podpiec 10 - 15 min. w temp. 180*C.
Komentarze