Makowiec z bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

mega wilgotny makowiec

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    200 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g masła lub palmy
    50 g cukru
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany 12%
    Beza
    4 białka
    125 g cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa makowa
    1 puszka gotowej masy makowej
    3 białka
    Beza
    4 białka
    125 g cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Makowiec z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec z bezą 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę o wymiarach 36 cm x 24 cm wysmarowaną lekko tłuszczem wyłożyć przygotowanym ciastem i piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Gotową masę makową przełożyć do miseczki,ubić 3 białka ze szczyptą soli i lekko wymieszać z masą makową.Przełożyć na upieczone ciasto.
    Beza: 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i trochę jeszcze ubijać, Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na masę makową. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Kwaśna śmietana Mak Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować