Jest to ciasto bez którego nie mogą odbyć się żadne święta. Uwielbia je moja cała rodzinka, a przepis pochodzi od mojej mamy która co roku stara się go piec w ten sam sposób :)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na średnią prostokątną blaszkę:
Ciasto:
3 niepełne szklanki mąki tortowej
2 żółtka i 1 całe jajko
1/2 szkl cukru
3-4 łyżki śmietany 18 %
1/2 kostki masła bądź margaryny
1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia
parę kropel esencji migdałowej lub arakowej
Masa Makowa:
400 gr gotowego mielonego maku
2 białka
3 żółtka
3/4 szkl cukru
1/4 szkl miodu
2 łyżki masła
4 dag orzechów włoskich
4 dag rodzynek
parę kropel esencji migdałowej
Makowiec z bezą na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył)
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę wysmarowana masłem i wysypana bułka tartą.
3. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i łączymy go z odsączoną masą makową. dodajemy także bakalie, aromat migdałowy oraz żółtka i ubite 2 białka.
4. Aby nie tworzył się zakalec, smarujemy spód ciasta białkiem, następnie wykładamy masę makową. Na gorę wykładamy kupkami lub rozsmarowujemy bezę.
Pieczemy w temp. 180-190 stop przez około 1 h. na środkowej półce bez termoobiegu.
Komentarze