Makowiec z roladkami w kruchym cieście

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie tylko smaczny, ale też spektakularny makowiec o wymagającej strukturze.. Delikatne roladki makowe zatopione w puszystej masie kremowej i polane czekoladą skuszą każdego smakosza.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    • 5 żółtek
    • 1 jajko
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 750 g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki amoniaku
    • 1 duża puszka masy makowej
    Masa kremowa
    • 1 litr mleka
    • 125 g masła
    • 4 białka
    • 1 szklanka cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Polewa
    • 1 czekolada mleczna
    • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec z roladkami w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche
    • Zagnieść wszystkie składniki ciasta.
    • Ciasto podzielić na 6 części.
    • 2 części rozwałkować na wielkość blaszki (u mnie 25x35 cm) i upiec każdy osobno w temp. 180 st.C przez 15 minut.
    • Pozostałe 4 części rozwałkować na takie same prostokąty.
    • Masę makową podzielić na 4 części, rozłożyć na placki i zwinąć 4 rolady.
    • Ułożyć je w blaszce obok siebie i piec razem w temp. 180 st.C przez 40 minut. Mają się połączyć tworząc jedno ciasto.
    Masa kremowa
    • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
    • W połowie szklanki mleka roztrzepać obie mąki i dodać do piany delikatnie mieszając całość.
    • Pozostałe mleko zagotować z masłem, na gotujące się wlać pianę białkową i gotować cały czas mieszając, aby nie przypalić masy.
    Składanie ciasta
    • Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ja użyłam prostokątnej z odpinanym bokiem.
    • Na dnie położyć cienki upieczony placek i zalać połową gorącej masy kremowej.
    • Na masę położyć upieczone roladki makowe i zalać pozostałą masą.
    • Ciasto odstawić do wystygnięcia.
    • Polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę ze śmietanką na parze wodnej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować