Nie tylko smaczny, ale też spektakularny makowiec o wymagającej strukturze.. Delikatne roladki makowe zatopione w puszystej masie kremowej i polane czekoladą skuszą każdego smakosza.
Makowiec z roladkami w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche
• Zagnieść wszystkie składniki ciasta.
• Ciasto podzielić na 6 części.
• 2 części rozwałkować na wielkość blaszki (u mnie 25x35 cm) i upiec każdy osobno w temp. 180 st.C przez 15 minut.
• Pozostałe 4 części rozwałkować na takie same prostokąty.
• Masę makową podzielić na 4 części, rozłożyć na placki i zwinąć 4 rolady.
• Ułożyć je w blaszce obok siebie i piec razem w temp. 180 st.C przez 40 minut. Mają się połączyć tworząc jedno ciasto.
Masa kremowa
• Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
• W połowie szklanki mleka roztrzepać obie mąki i dodać do piany delikatnie mieszając całość.
• Pozostałe mleko zagotować z masłem, na gotujące się wlać pianę białkową i gotować cały czas mieszając, aby nie przypalić masy.
Składanie ciasta
• Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ja użyłam prostokątnej z odpinanym bokiem.
• Na dnie położyć cienki upieczony placek i zalać połową gorącej masy kremowej.
• Na masę położyć upieczone roladki makowe i zalać pozostałą masą.
• Ciasto odstawić do wystygnięcia.
• Polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę ze śmietanką na parze wodnej.
Komentarze