Żurek wigilijny

  • wyświetlono: 480 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jedno z podstawowych dań wigilijnych

Madija

Składniki

1 szklanka zakwasu na żur
1 marchewka
1 pietruszka
0,5 selera
2-3 liscie alurowe
2-3 ziela angielskie
1 łyzeczka majeranku
Sól, pieprz do smaku
1 szklanka grzybów suszonych
1 łyzka masła
2 l wody
ziemniaki

Sposób przygotowania przepisu:

Żurek wigilijny

  • 1. Grzyby zalać wodą, aby namokły- najlepiej na cała noc. Ugotowac wywar: marchew, pietruszkę, seler, liscie laurowe, ziele angielskie, majeranek, masło zalac wodą. Gotować także z grzybami dodanymi razem z wodą, w której się moczyły. Gdy warzywa będą miękkie do wywaru wlac zakwas na żur. Doprowadzić do zagotowania i doprawić do smaku. Ugotowac ziemniaki w osolonej wodzie. Ziemniaki zalewac na talerzu gorącym żurem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babciboże narodzenieżurżurek wigilijnydanie wigilijne

Komentarze

Podobne przepisy

żurek

Dodane przez: viki2903

Szybki żurek

szybki żurek wielkanocny

Żurek na zakwasie z butelki

Dodane przez: AnetaJ

Żurek na zakwasie z butelki

Żurek to jedna z moich ulubionych...

Żurek

Dodane przez: RedakcjaPP

Żurek

Moja babcia robiła zakwas w glinianym...

Żurek

Dodane przez: PolskaGotuje

Żurek

Tradycyjna zupa, która od wielu,...

Barszcz

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Wigilijny barszcz

Jak barszcz to tylko ugotowany...

żurek

Dodane przez: bella81

Żurek kujawski.

Chciałabym się podzielić przepisem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE