Makaron ze szpinakiem i koperkiem

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron ze szpinakiem pojawia się na moim stole kiedy tylko mam ochotę zjeść coś lekkiego i sycącego zarazem.Serdecznie polecam.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g makaronu świderki
    250 g szpinaku – ja używam mrożonego, siekanego szpinaku w kulkach
    150 ml śmietanki 36%
    dwa ząbki czosnku
    trzy łyżki soku wyciśniętego z cytryny
    łyżka masła
    szczypta koperku
    sól, pieprz i gałka muszkatołowa
    do makaronu dwie łyżki ulubionego pesto lub oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Makaron z pesto

Makaron ze szpinakiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmroź.Następnie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania.
    Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.
    Po chwili do czosnku dodaj szpinak, sok z cytryny, posól, popieprz i dodaj 3-4 szczypty gałki muszkatołowej.
    Wymieszaj dokładnie zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.
    Następnie dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlej śmietankę, wymieszaj dokładnie i duś całość na średnim ogniu.Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj pesto lub oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie aby cały pokrył się wybranym dodatkiem i nałóż odpowiednią porcję na talerze. Następnie na środku każdej porcji makaronu nałóż solidną porcję sosu szpinakowego. Opcjonalnie możesz posypać jeszcze całość koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować