Makaron ze szpinakiem pojawia się na moim stole kiedy tylko mam ochotę zjeść coś lekkiego i sycącego zarazem.Serdecznie polecam.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g makaronu świderki
250 g szpinaku – ja używam mrożonego, siekanego szpinaku w kulkach
150 ml śmietanki 36%
dwa ząbki czosnku
trzy łyżki soku wyciśniętego z cytryny
łyżka masła
szczypta koperku
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
do makaronu dwie łyżki ulubionego pesto lub oliwy z oliwek
Makaron ze szpinakiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmroź.Następnie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.
Po chwili do czosnku dodaj szpinak, sok z cytryny, posól, popieprz i dodaj 3-4 szczypty gałki muszkatołowej.
Wymieszaj dokładnie zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.
Następnie dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlej śmietankę, wymieszaj dokładnie i duś całość na średnim ogniu.Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj pesto lub oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie aby cały pokrył się wybranym dodatkiem i nałóż odpowiednią porcję na talerze. Następnie na środku każdej porcji makaronu nałóż solidną porcję sosu szpinakowego. Opcjonalnie możesz posypać jeszcze całość koperkiem.
Komentarze