makaron ze szpinakiem

4.96 (208 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Zdarzają się dni, kiedy dosłownie brakuje czasu na wszystko. Wtedy sięgam po jeden z tych najprostszych przepisów, które sprawdzają się znakomicie zarówno na błyskawiczny obiad, jak i ciepłą kolację. Makaron z dobrze doprawionym szpinakiem (ja wykorzystuję mrożony), posypany startym serem. Czasem nie potrzeba nic więcej.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 400 g makaronu (wybrałam wstęgi)
    450 g mrożonego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    200 ml śmietany 30%
    sól, pieprz
    100 g startego żółtego sera do posypania
Wystaw ocenę:

4.96 (208 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Szpinak przekładam do rondelka i powoli podgrzewam (można go też wcześniej rozmrozić). Doprawiam solą i pieprzem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę gotuję, często mieszając. Na koniec wlewam śmietanę i zagotowuję. Szpinak łączę z odcedzonym makaronem, mieszam. Na talerzu posypuję startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować