Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym

3.5 (18 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest to potrawa, którą przyrządzam gdy brakuje mi pomysłu na obiad bądź nie mam czasu.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaron penne
    350 g szpinaku mrożonego bądź świeżego
    200 g fasolki szparagowej może być mrożona
    10 g masła
    3-4 ząbki czosnku
    100 g serka topionego ementaler
    3 łyżki śmietany 18%
    pół kostki rosołowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

3.5 (18 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Penne

Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło oraz drobno posiekany czosnek.
  • 2. Gdy lekko nam się zarumieni dodajemy szpinak oraz fasolkę szparagową, przykrywamy całość i czekamy aż nam się rozmrozi.
  • 3. Gdy woda całkowicie odparuje dodajemy serek topiony oraz śmietanę, pozostawiamy na 5 minut na małym ogniu.
  • 4. Po tym czasie doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy ugotowany makaron penne.

Porady

Często modyfikuję ten przepis dodając ser feta, pomidorki cherry czy brokuła, jest to naprawdę szybkie danie i nie wymaga umiejętności kulinarnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Makaron Serek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować