garść różyczek kalafiora,
1/2 szklanki fasolki szparagowej,
papryka,
mały pomidor,
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
1/2 małego kabaczka,
duża marchewka
ok. 300 g ugotowanego makaronu,
kilka listków świeżej bazylii,
ew. 1/4 - 1/3 szklanki wody lub bulionu,
sól, pieprz, chili w proszku, tymianek, rozmaryn (do smaku)
na posypkę:
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżka oliwy,
kilka łyżek startego parmezanu
ew. 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Makaron z warzywami i chrupiącą posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i cebulę drobno posiekać. Paprykę pokroić w paseczki, obranego kabaczka i pomidora na małe kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa oprócz czosnku smażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić. Gdy zaczną się rumienić, dodać czosnek, szybko przesmażyć i dodać niewielką ilość płynu oraz listki bazylii. Dusić wszystko razem do miękkości - warzywa powinny puścić trochę soków. Sprawdzić smak i jeśli nie trzeba doprawić, dodać ugotowany makaron. Wymieszać - dobrze jest dodać odrobinę wody z gotującego się makaronu - zagęści ona warzywne soki, bo danie nie powinno być wodniste. Posypka: bułkę tartą połączyć z natką i skórką, szybko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Makaron z warzywami posypać bułką tartą i startym parmezanem.
Komentarze