Makaron z warzywami i chrupiącą posypką

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne, lekkie danie wegetariańskie.

  • 35 min

Składniki:

  • na 2-3 porcje:

    garść różyczek kalafiora,
    1/2 szklanki fasolki szparagowej,
    papryka,
    mały pomidor,
    2 ząbki czosnku,
    mała cebula,
    1/2 małego kabaczka,
    duża marchewka
    ok. 300 g ugotowanego makaronu,
    kilka listków świeżej bazylii,
    ew. 1/4 - 1/3 szklanki wody lub bulionu,
    sól, pieprz, chili w proszku, tymianek, rozmaryn (do smaku)

    na posypkę:
    ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
    łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
    łyżka oliwy,
    kilka łyżek startego parmezanu
    ew. 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z warzywami i chrupiącą posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Paprykę pokroić w paseczki, obranego kabaczka i pomidora na małe kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa oprócz czosnku smażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić. Gdy zaczną się rumienić, dodać czosnek, szybko przesmażyć i dodać niewielką ilość płynu oraz listki bazylii. Dusić wszystko razem do miękkości - warzywa powinny puścić trochę soków. Sprawdzić smak i jeśli nie trzeba doprawić, dodać ugotowany makaron. Wymieszać - dobrze jest dodać odrobinę wody z gotującego się makaronu - zagęści ona warzywne soki, bo danie nie powinno być wodniste. Posypka: bułkę tartą połączyć z natką i skórką, szybko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Makaron z warzywami posypać bułką tartą i startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować