Makaron ryżowy z warzywami

4.49 (183 ocen)

  • 40 min

Smaczny i lekki posiłek z dużą ilością warzyw i delikatnym makaronem ryżowym, który mogę jeść codziennie ;). Tak przygotowany makaron możemy również potraktować jako farsz do Spring Rollsów.

  • 40 min

Składniki:

  • 80 g makaronu ryżowego nitki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 duża marchewka
    1 czerwona papryka
    1 papryczka chili
    150 g zielonej fasolki szparagowej
    4 łyżki oleju
    sos sojowy
    limonka
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ryżowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i marchew obieram. Cebulę kroję w piórka, czosnek i chili w plastry (jeśli nie lubimy pikantnych potraw, oddzielamy nasiona od chili i wyrzucamy), marchewkę i paprykę w słupki. Odkrawam końce fasolki, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez 2 minuty, aż się zeszkli. Dodaję marchew, oprószam solą, chwilę smażę, wlewam 4-5 łyżek wody, duszę pod przykryciem kilka chwil, aż marchew zacznie mięknąć. Wówczas wrzucam chili i czerwoną paprykę, polewam sosem sojowym, smażę aż papryka zmięknie, na koniec dorzucam odsączoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Makaron ryżowy wkładam do miski, zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na 3 minuty. Gotowy makaron odsączam i wrzucam do miski, dodaję zawartość patelni, mieszam, doprawiam do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron ryżowy Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na cannelloni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować