Smaczny i lekki posiłek z dużą ilością warzyw i delikatnym makaronem ryżowym, który mogę jeść codziennie ;). Tak przygotowany makaron możemy również potraktować jako farsz do Spring Rollsów.
40 min
Składniki:
80 g makaronu ryżowego nitki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
150 g zielonej fasolki szparagowej
4 łyżki oleju
sos sojowy
limonka
sól
Makaron ryżowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek i marchew obieram. Cebulę kroję w piórka, czosnek i chili w plastry (jeśli nie lubimy pikantnych potraw, oddzielamy nasiona od chili i wyrzucamy), marchewkę i paprykę w słupki. Odkrawam końce fasolki, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez 2 minuty, aż się zeszkli. Dodaję marchew, oprószam solą, chwilę smażę, wlewam 4-5 łyżek wody, duszę pod przykryciem kilka chwil, aż marchew zacznie mięknąć. Wówczas wrzucam chili i czerwoną paprykę, polewam sosem sojowym, smażę aż papryka zmięknie, na koniec dorzucam odsączoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Makaron ryżowy wkładam do miski, zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na 3 minuty. Gotowy makaron odsączam i wrzucam do miski, dodaję zawartość patelni, mieszam, doprawiam do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki.
Komentarze