MAKARON RIGATONI z SOSEM BAKŁAŻANOWO-PAPRYKOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Puszny letni i lekki sos warzywny. Idelane połączenie bakłażana o kremowej konsystencji z papryką, która nadaje całości wyrazistego smaku. Polecam gorąco!

  • 30 min

Składniki:

  • na 4 porcje:

    1 średni bakłażan (ok 400 g)
    1 średnia papryka (ok. 200 g)
    1 cebula
    parę lisków świeżej bazylii
    ok 200 ml słodkiej śmietany
    oliwa z oliwek
    sól

    0,5 kg krótkiego makaronu (np. mezzi rigatoni lub penne)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron rigatoni z sosem bakłażanowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1y8xlyb 1. Warzywa dokładnie umyć i pokroić.
  • image-0blm0km 2. Na patelni wlać ok. 5 łyżek oliwy z oliwek i dodać pokrojone w kostkę warzywa. Dodać kilka listków bazylii, posolić i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 15-20 min.), w razie potrzeby podlać odrobiną wody.
  • image-0346ula 3. Uduszone warzywa zmiksować blenderem na krem i przełożyc z powrotem na patelnie. Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.
  • image-0moo7or 4. W osolonej wodzie ugotować al dente makaron.
  • image-17187no 5. Odcedzić makaron i dodać na patelnię do gorącego sosu. Dokładnie wymieszać i podawać.
    Buon Appetito!

Porady

Makaron będzie jeszcze bardziej dietetyczny, nie dodając śmietany. W tym przypadku, żeby go rozrzecić mozna dodać odrobinę mleka lub wody w której gotował się makaron.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Makaron Papryka Bakłażan Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować