Fusilli z sosem bakłażanowo-bazyliowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie bardzo dobrze oddaje esencję włoskiej kuchni – w nieskomplikowany sposób oraz przy użyciu zaledwie kilku składników uzyskuje się świetny rezultat.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - fusilli: 200 gramów
    - bakłażan: 2 sztuki
    - oliwa extra vergine: 5 łyżek
    - bazylia świeża: 1 pęczek
    - parmezan: 50 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fusilli z sosem bakłażanowo-bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Bazylię podgotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5 minut i przełóżcie do miski z zimną wodą (tj. wypełnioną kostkami lodu) na ok. 10 minut. Zostawcie kilka najmniejszych listków bazylii do dekoracji.

    2. W tym czasie pokrójcie bakłażany na kawałki i gotujcie je w osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 10 minut).

    3. Odcedźcie i osuszcie bazylię, a następnie utrzyjcie ją w moździerzu wraz z oliwą na gładki sos (można użyć malaksera).

    4. Ugotowane bakłażany zmiksujcie w malakserze na sos, doprawcie pieprzem.

    5. Przełóżcie bakłażanowy sos na patelnię, dodajcie 3/4 sosu z bazylii, wymieszajcie i duście na małym ogniu przez ok. 10 minut.

    6. W tym czasie ugotujcie makaron.

    7. Przełóżcie makaron na patelnię (możecie dodać trochę wody, w której się gotował), dodajcie sporo świeżo startego parmezanu i jeszcze trochę oliwy extra vergine. Dokładnie wymieszajcie.

    8. Porcje makaronu polejcie resztą sosu bazyliowego i udekorujcie parmezanem oraz listkami bazylii.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Makaron świderki (fusilli) Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować