Danie bardzo dobrze oddaje esencję włoskiej kuchni – w nieskomplikowany sposób oraz przy użyciu zaledwie kilku składników uzyskuje się świetny rezultat.
Fusilli z sosem bakłażanowo-bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bazylię podgotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5 minut i przełóżcie do miski z zimną wodą (tj. wypełnioną kostkami lodu) na ok. 10 minut. Zostawcie kilka najmniejszych listków bazylii do dekoracji.
2. W tym czasie pokrójcie bakłażany na kawałki i gotujcie je w osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 10 minut).
3. Odcedźcie i osuszcie bazylię, a następnie utrzyjcie ją w moździerzu wraz z oliwą na gładki sos (można użyć malaksera).
4. Ugotowane bakłażany zmiksujcie w malakserze na sos, doprawcie pieprzem.
5. Przełóżcie bakłażanowy sos na patelnię, dodajcie 3/4 sosu z bazylii, wymieszajcie i duście na małym ogniu przez ok. 10 minut.
6. W tym czasie ugotujcie makaron.
7. Przełóżcie makaron na patelnię (możecie dodać trochę wody, w której się gotował), dodajcie sporo świeżo startego parmezanu i jeszcze trochę oliwy extra vergine. Dokładnie wymieszajcie.
8. Porcje makaronu polejcie resztą sosu bazyliowego i udekorujcie parmezanem oraz listkami bazylii.
Komentarze