Makaron z marchewką i z pesto z suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2.Marchewkę myjemy, oczyszczamy i za pomocą temperówki przerabiamy na spaghetti. Jeśli nie macie temperówki, można zrobić wstążki skrobaczką do warzyw. :)
3.2 łyżki oleju podgrzewamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię. Chwilę smażymy, potem dodajemy przyprawy i wrzucamy na to marchewkę. Obtaczamy marchewkowe pasma w tym, co skwierczy na patelni i smażymy, aż będzie al dente. Jeśli wyjdzie za sucha, dodajemy na koniec łyżkę oleju.
4.Pomidory na pesto wrzucamy do blendera, przyprawiamy, dodajemy czosnek i miksujemy. Jeśli pesto wyjdzie za gęste, regulujemy gęstość olejem.
5.Podajemy ze świeżą bazylią. :) Smacznego!
Porady
Makaron w tym zestawie można podać też na zimno jako rodzaj makaronowej sałatki. :)
Komentarze