Propozycja na pesto w czerwonym wydaniu na bazie suszonych pomidorów, z dodatkiem aromatycznej bazylii, orzechów i czosnku. Świetne zarówno do makaronu, jak i do ryżu.
15 min
Składniki:
- 80 g suszonych pomidorów
- 1 drzewko bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g orzechów nerkowca
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Pesto z suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy (włoskie i nerkowca) prażymy i studzimy.
Do naczynia przekładamy pokrojone suszone pomidory, posiekane świeże listki z 1 drzewka bazylii, dwa ząbki czosnku, uprażone orzechy i odrobinę oliwy z oliwek - wszystko miksujemy za pomocą blendera nie dopuszczając do utworzenia jednolitej papki, a jedynie rozdrobnienia składników.
Następnie do powstałej masy powoli dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek, miksujemy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
2.Pesto świetnie komponuje się z ryżem i różnymi rodzajami makaronów.
Komentarze