Pesto z suszonych pomidorów

4.5 (186 ocen)

  • 15 min

Propozycja na pesto w czerwonym wydaniu na bazie suszonych pomidorów, z dodatkiem aromatycznej bazylii, orzechów i czosnku. Świetne zarówno do makaronu, jak i do ryżu.

  • 15 min

Składniki:

  • - 80 g suszonych pomidorów
    - 1 drzewko bazylii
    - 2 ząbki czosnku
    - 30 g orzechów włoskich
    - 30 g orzechów nerkowca
    - około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sosy Pesto

Pesto z suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy (włoskie i nerkowca) prażymy i studzimy.

    Do naczynia przekładamy pokrojone suszone pomidory, posiekane świeże listki z 1 drzewka bazylii, dwa ząbki czosnku, uprażone orzechy i odrobinę oliwy z oliwek - wszystko miksujemy za pomocą blendera nie dopuszczając do utworzenia jednolitej papki, a jedynie rozdrobnienia składników.

    Następnie do powstałej masy powoli dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek, miksujemy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • makaron z pesto 2. Pesto świetnie komponuje się z ryżem i różnymi rodzajami makaronów.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować