Boskie mirabelki Mirki

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam mirabelki - nie tylko dlatego, że kojarzą mi się z moim, rzadkim już teraz, imieniem. :) Te małe śliweczki to dla mnie boskie i słodkie wspomnienie dzieciństwa, wypraw nad jezioro (po drodze rosło ich mnóstwo i opychałam się nimi bez końca), miłych chwil w kuchni... Doskonałe na kompot, na powidła i na wszelkie inne przetwory, dla mnie pozostają najlepszym smakiem lata!

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg wydrążonych śliwek mirabelek
    60 dkg cukru
    2 opakowania Konfitur-Fix
    szczypta cynamonu
    szczypta imbiru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Boskie mirabelki mirki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mieszamy w dużej brytfannie. Włączamy kuchenkę, doprowadzamy mieszankę do wrzenia, cały czas mieszając. Od tego momentu smażymy przez 5 minut na średnim ogniu, wciąż mieszając.

    Gorącą masą napełniam wyparzone słoiczki i zamykam. Pasteryzuję, stawiając do góry dnem i przykrywając kocem na noc.

Porady

z mirabelek da się też zrobić powidła. :) Wtedy bierzemy 5 kg wydrążonych mirabelek, zasypujemy 2 kg cukru Diamant i 2 łyżkami cukru waniliowego. Mieszamy, zostawiamy na noc. Potem smażymy 2 godziny, mieszając od czasu do czasu, i zostawiamy na noc odkryte, by odparowały. Następnego dnia powtarzam proces i tak 3 dni aż do uzyskania gęstości. Tutaj też pasteryzujemy pod kocem - można też w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować