Makaron z fasolką szparagową w sosie pomidorowym

4.49 (167 ocen)

Sos pomidorowy ze świeżych , mięsistych pomidorów świetnie komponuje się z fasolką szparagową oraz makaronem.Danie jest syte i bardzo smaczne :)

Składniki:

  • 200g.makaronu pełnoziarnistego ( u mnie świderki)
    200g. fasolki szparagowej ( żółtej)
    Sos:
    4 mięsiste pomidory
    2 łyżki masła śmietankowego
    200ml. przecieru pomidorowego ( u mnie z ziołami)
    200ml. bulionu warzywnego ( ew.z kostki)
    2 łyżki mąki+ 100 ml. zimnej wody
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżka przyprawy do pomidorów ( ew. świeżo mielona lub przyprawa do pomidorów i mozzarelli)
    1 łyżeczka soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Makaron z fasolką szparagową w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju, odcedzić.
  • 2. Z fasolki szparagowej odciąć końce , umyć , osuszyć. , ugotować do miękkości , odcedzić.
  • 3. Sos: Pomidory sparzyć obrać ze skórki.
    W garnuszku rozgrzać masło , wrzucić pomidory , smażyć do powstania gęstego sosu.
    Do garnka dodać , przecier pomidorowy , bulion oraz przyprawy-zagotować co chwila mieszając.
    Mąkę dokładnie wymieszać w wodzie , przelać do sosu ,wymieszać , podgrzewać chwilkę do zgęstnięcia.
    Do sosu wrzucić fasolkę szparagową oraz makaron.
    Wszystko dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować