Makaron w sosie pomidorowym z mascarpone

3.11 (9 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Makaron który robi się w jakieś piętnaście - dwadzieścia minut. Pyszny kremowy sos pomidorowy z dodatkiem ziół i mascarpone. Super przepis na szybki i sycący obiad w kilka chwil.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • około 200 gramów makaronu tagliatelle, penne lub spaghetti
    1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
    1 kopiasta łyżka serka mascarpone
    1 mała szalotka
    1 łyżeczka oregano lub bazylii
    2 duże ząbki czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

3.11 (9 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w sosie pomidorowym z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
    Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oliwy, dodać czosnek pokrojony na plasterki i jeszcze chwilkę smażyć.
    Następnie dodać pomidory z puszki.
    Całość gotować około 10 minut co jakiś czas mieszając aż pomidory się nieco rozpadną a część wody odparuje.
    Przyprawić solą pieprzem i ziołami można dodać szczyptę cukru.
    Dodać serek mascarpone mieszać aż ser się rozpuści i składniki się połączą.
    Na koniec dodać ugotowany makaron i jeszcze chwilę podgrzewać cały czas mieszając aż wszystko się połączy.
    Można podawać z tartym parmezanem i zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mascarpone Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować