Makaron z fasolką szparagową, groszkiem i papryką - wegetariańskie

  • wyświetlono: 61 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przyprawa garam masala zamienia tą potrawę na danie hinduskie.

resised
  • 3 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

200 g fasolki szparagowej
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru świeżego ( 1 cm)
1 marchewka
1 papryczka chilli
1 szklanka groszku mrożonego
1 szklanka bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 szklanka pomidorowej passaty
Sól
Pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1,5 łyżeczki garam masala
Pół opakowania makaronu np: świderki

Sposób przygotowania przepisu:

Makaron z fasolką szparagową, groszkiem i papryką - wegetariańskie

  • Makaron z  fasolką szparagową, groszkiem i papryką -  wegetariańskie1. Cebulę, chilli pokroić w kostkę.
    Czosnek i imbir drobno pokroić.
    Fasolkę szparagową umyć i odkroić końcówki i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
    Paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach.

    Makaron ugotować w osolonej wodzie na al.-dente.
    Przy odcedzaniu makaronu należy odlać ¾ szklanki wody.
    Na rozgrzany olej na głębokiej patelni wrzucić pokrojoną cebulę. Po chwili dodać czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć.
    Dodać pokrojoną fasolkę szparagową i smażyć ok. 3 - 4 minuty. Mieszać od czasu do czasu. Dodać chilli.
  • Makaron z  fasolką szparagową, groszkiem i papryką -  wegetariańskie2. Dodać paprykę pokrojoną i dalej smażyć ok. 4 min. Do tego dorzucić mrożony groszek, a po chwili dodać starkowaną marchewkę i mieszając dalej smażyć ok. 4 min.
  • Makaron z  fasolką szparagową, groszkiem i papryką -  wegetariańskie3. Do warzyw dodać bulion, wodę z makaronu i przecier pomidorowy, doprawić słodką papryką, solą, pieprzem. Danie przykryć pokrywą i dusić ok. 8 min od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron z  fasolką szparagową, groszkiem i papryką -  wegetariańskie4. Na koniec dodać przyprawę garam masala. Wymieszać dokładnie. Do gotowego dania dorzucić makaron i wymieszać.

    Garam masala należy dodać na sam koniec gotowania.

Porady

Danie należy dusić do czasu aż fasolka szparagowa będzie miękka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronpaprykagaram masalagroszekfasolka szparagowawegetariańskiehinduskie

Komentarze

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa z wołowiną i makaronem

Dodane przez: Gregorhspeed

Fasolka szparagowa z wołowiną i makaronem

Ciekawe połączenie. Nie miałem...

glo

Dodane przez: kamak

Podudzia z papryką i fasolką szparagową

Niedoceniane filety z podudzia...

Łosoś w niebieskim sosie z makaronem szpinakowym i fasolką szparagową

Dodane przez: ewaeu

Łosoś w niebieskim sosie z makaronem szpinakowym...

Łosoś to pyszna ryba, a podana...

Makaron z fasolką szparagową i mięsem mielonym

Dodane przez: anik9

Makaron z fasolką szparagową i mielonym

Proste danie, mięsne a jednak...

Fasolka szparagowa z wędzoną papryką

Dodane przez: Bellapi

Fasolka szparagowa z wędzoną papryką

Sezon na fasolkę w pełni, wiec...

"Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą"

Dodane przez: Margaretka28

Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą

Młodziutka fasolka szparagowa z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE