Makaron z fasolką szparagową, groszkiem i papryką - wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, chilli pokroić w kostkę.
Czosnek i imbir drobno pokroić.
Fasolkę szparagową umyć i odkroić końcówki i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach.
Makaron ugotować w osolonej wodzie na al.-dente.
Przy odcedzaniu makaronu należy odlać ¾ szklanki wody.
Na rozgrzany olej na głębokiej patelni wrzucić pokrojoną cebulę. Po chwili dodać czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć.
Dodać pokrojoną fasolkę szparagową i smażyć ok. 3 - 4 minuty. Mieszać od czasu do czasu. Dodać chilli.
2.Dodać paprykę pokrojoną i dalej smażyć ok. 4 min. Do tego dorzucić mrożony groszek, a po chwili dodać starkowaną marchewkę i mieszając dalej smażyć ok. 4 min.
3.Do warzyw dodać bulion, wodę z makaronu i przecier pomidorowy, doprawić słodką papryką, solą, pieprzem. Danie przykryć pokrywą i dusić ok. 8 min od czasu do czasu mieszając.
4.Na koniec dodać przyprawę garam masala. Wymieszać dokładnie. Do gotowego dania dorzucić makaron i wymieszać.
Garam masala należy dodać na sam koniec gotowania.
Porady
Danie należy dusić do czasu aż fasolka szparagowa będzie miękka.
Komentarze