Makaron z fasolką szparagową, groszkiem i papryką - wegetariańskie

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przyprawa garam masala zamienia tą potrawę na danie hinduskie.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 kawałek imbiru świeżego ( 1 cm)
    1 marchewka
    1 papryczka chilli
    1 szklanka groszku mrożonego
    1 szklanka bulionu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 szklanka pomidorowej passaty
    Sól
    Pieprz
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1,5 łyżeczki garam masala
    Pół opakowania makaronu np: świderki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron z fasolką szparagową, groszkiem i papryką - wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z  fasolką szparagową, groszkiem i papryką -  wegetariańskie 1. Cebulę, chilli pokroić w kostkę.
    Czosnek i imbir drobno pokroić.
    Fasolkę szparagową umyć i odkroić końcówki i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
    Paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach.

    Makaron ugotować w osolonej wodzie na al.-dente.
    Przy odcedzaniu makaronu należy odlać ¾ szklanki wody.
    Na rozgrzany olej na głębokiej patelni wrzucić pokrojoną cebulę. Po chwili dodać czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć.
    Dodać pokrojoną fasolkę szparagową i smażyć ok. 3 - 4 minuty. Mieszać od czasu do czasu. Dodać chilli.
  • Makaron z  fasolką szparagową, groszkiem i papryką -  wegetariańskie 2. Dodać paprykę pokrojoną i dalej smażyć ok. 4 min. Do tego dorzucić mrożony groszek, a po chwili dodać starkowaną marchewkę i mieszając dalej smażyć ok. 4 min.
  • Makaron z  fasolką szparagową, groszkiem i papryką -  wegetariańskie 3. Do warzyw dodać bulion, wodę z makaronu i przecier pomidorowy, doprawić słodką papryką, solą, pieprzem. Danie przykryć pokrywą i dusić ok. 8 min od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron z  fasolką szparagową, groszkiem i papryką -  wegetariańskie 4. Na koniec dodać przyprawę garam masala. Wymieszać dokładnie. Do gotowego dania dorzucić makaron i wymieszać.

    Garam masala należy dodać na sam koniec gotowania.

Porady

Danie należy dusić do czasu aż fasolka szparagowa będzie miękka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować