Makaron z boczkiem, oliwkami i kaparami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kilka składników, kilka chwil i smaczny obiad gotowy, czyli niezawodny makaron z dodatkiem wędzonego boczku, oliwek i kaparów w sosie pomidorowym.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 300 g makaronu penne
    2) 1/2 szkl. białego półwytrawnego wina
    3) puszka pomidorów krojonych
    4) 250 ml soku pomidorowego
    5) 200 g wędzonego boczku
    6) cebula
    7) 6 łyżek oliwek
    8) kilka łyżeczek kaparów
    9) pieprz czarny świeżo mielony
    10) chili
    11) garść rukoli
    12) 150 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy Dania z makaronem

Makaron z boczkiem, oliwkami i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente.
  • 2. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy sok pomidorowy, pomidory krojone, wino, kapary i pokrojone w plasterki oliwki i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i chili. Gotujemy kilka minut, aż sos się trochę zredukuje.
  • 3. Gdy sos zredukuje trochę swoją objętość, dodajemy makaron oraz starty ser żółty i delikatnie wszystko mieszamy.
  • 4. Makaron wykładamy na talerze i każdą porcję posypujemy świeżymi listkami rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapary Makaron Oliwki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować