Ta sałatka może być podawana jako lekki obiad lub kolacja. W przepisie nie ma soli, ponieważ kapary marynowane są bardzo słone, dlatego zalecam wymoczenie ich w wodzie przed dodaniem do sałatki.
Sałatka makaronowa z oliwkami i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapary włożyć na 10 minut do miseczki z zimną przegotowaną wodą, następnie osączyć. Makaron ugotować na półtwardo. Szynkę pokroić w paseczki, ser - w słupki, paprykę - w paski, cebulę - w piórka, pomidory - na pół, ogórki - w plasterki, a jajka w cząstki.
2.Wymieszać w misce z oliwkami, kaparami i posiekana rzeżuchą.
3.Składniki sosu dokładnie utrzeć do uzyskania jednolitej emulsji. Sosem polać sałatkę i wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę.
Komentarze