Sałatka makaronowa z oliwkami i kaparami

4.5 (199 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta sałatka może być podawana jako lekki obiad lub kolacja. W przepisie nie ma soli, ponieważ kapary marynowane są bardzo słone, dlatego zalecam wymoczenie ich w wodzie przed dodaniem do sałatki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron (drobne kokardki): 100 gramów
    - ser (gouda): 100 gramów
    - szynka: 100 gramów
    - cebula (czerwona): 1 sztuka
    - pomidory (cherry): 5 sztuk
    - jaja (na twardo): 1 sztuka
    - papryka (czerwona): 1 sztuka
    - ogórek: 1 sztuka
    - oliwki (czarne bez pestek): 10 sztuk
    - kapary: 1 łyżka
    - rzeżucha (posiekana): 2 łyżki

    - oliwa (z oliwek): 3 łyżki
    - ocet (balsamiczny): 1 łyżeczka
    - musztarda: 1 łyżka
    - cukier i pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Sos do sałatki Ser

Sałatka makaronowa z oliwkami i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapary włożyć na 10 minut do miseczki z zimną przegotowaną wodą, następnie osączyć. Makaron ugotować na półtwardo. Szynkę pokroić w paseczki, ser - w słupki, paprykę - w paski, cebulę - w piórka, pomidory - na pół, ogórki - w plasterki, a jajka w cząstki.
  • 2. Wymieszać w misce z oliwkami, kaparami i posiekana rzeżuchą.
  • 3. Składniki sosu dokładnie utrzeć do uzyskania jednolitej emulsji. Sosem polać sałatkę i wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować