Makaron swojski do rosołu

4.67 (12 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzisiaj przygotowałam makaron domowej roboty do rosołu i nie tylko. Makaron prosty do przygotowania, a rosół z takim makaronem to sama przyjemność jedzenia. Taki domowy makaron jest dużo smaczniejszy od kupionego w sklepie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna około 600 g + do podsypania,
    jajka 4,
    woda 1/4 szkl,
    sól duża szczypta,
Wystaw ocenę:

4.67 (12 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron swojski do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski wbić jajka, dodać sól, wodę, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
    Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zakryć ściereczką na 10 - 15 minut, po czym rozwałkować cienko.
    Rozwałkowane ciasto pozostawić lekko do przeschnięcia następnie obsypać mąką, zwinąć w rulon.
    Kroić lekko po skosie w wąskie paseczki.
    Paseczki rozłożyć (rozrzucić na stolnicy w celu przesuszenia).
    W garnku zagotować wodę dodać soli, wrzucić makaron i zamieszać.
    Gotować do miękkości około 5 - 8 minut odcedzić, następnie makaron przelać zimną wodą.
    Odsączyć na sicie, a następnie przełożyć na talerze.

Porady

Po dokładnym wysuszeniu makaron można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu. Czas przygotowania 30 minut + czas suszenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka Sól Woda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować