Domowy makaron do rosołu

  • wyświetlono: 3088 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

W moim rodzinnym domu zawsze rosół był z domowym makaronem. Nawet jeszcze jako młoda pani domu robiłam taki makaron. A potem "nauczyłam się" podawać rosół z kupnym makaronem ;) Ale czas to zmienić. Wracamy do prawdziwego, domowego makaronu :)

portret

Składniki

2 szklanki maki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
3 nieduże jajka
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy makaron do rosołu

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i roztrzepane jajka, zagniatamy twarde ciasto. Dzielimy na połowy i wałkujemy jak najcieniej, podsypując mąką. Zostawiamy do przesuszenia. Kroimy na pasy o szerokości ok. 4 cm, składamy i kroimy w cienkie nitki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie lub rozsypujemy na stolnicy lub ściereczce i suszymy. Wysuszony makaron przechowujemy w papierowej torbie lub w pojemniku.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymałam 340 g suchego makaronu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babcidomowy makaronmakaron do rosołu

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy makaron

Dodane przez: ula243

Makaron domowy

Moja Mama byla u mnie w odwiedzinach...

image-1fq8t6v

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Domowy makaron (z maszynki)

Domowy makaron, zawsze robiła moja...

Domowy makaron

Dodane przez: kuchenny świat

Domowy makaron

Zapraszam na smaczny, domowy makaron....

makaron domowy

Dodane przez: Kasja1986

Makaron domowy

Wystarczy kilka jajek z wiejskiej...

image-22infsp

Dodane przez: paolineczka

Domowy makaron

Sprawdzony i niezawodny przepis...

Domowy makaron.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy makaron

Nie ma co ukrywać,że domowy makaron...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE