Makaron do rosołu

0 (0 ocen)

Makaron samodzielnie zrobiony jest na pewno najsmaczniejszy.

Składniki:

  • 2 jaja
    mąka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Makaron domowy

Makaron do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Do kopca z dołkiem wbijamy jaja. 1. Wysypujemy około 5 dużych czubatych łyżek mąki na stolnicę i tworzymy kopiec z zagłębieniem do którego wbijamy jajka. Średniej długości nożem zagarniamy mąkę do środka i siekamy mieszając jaja z mąką. Gdy jaja i mąka "mniej więcej" są połączone, dalej zagniatamy ciasto ręcznie.
  • Zagniecione ciasto. 2. Jeśli ciasto wydaje się zbyt twarde, robimy w nim dziurkę i wlewamy przegotowaną wodę, mleko bądź olej. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, podsypujemy je odrobiną mąki.
  • Rozwałkowane cieniutko ciasto. 3. Kulę zagniecionego ciasta kroimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy osobno na grubość kartki papieru. Nie jest to łatwe i wymaga cierpliwości. Jeśli ciasto klei się do wałka, oprószamy je mąką.
  • Kroimy drobniutko. 4. Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy szerokości około 3cm i układamy jeden na drugim. Następnie kroimy na paseczki.
  • Tuż przed uggotowaniem. 5. Gdy już wszystko skroimy, roztrzepujemy dokładnie palcami aby nic nie było sklejone. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 5 minut, aż do miękkości. Następnie wylewamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Surowy makaron który będziemy suszyć w przewiewnym pomieszczeniu kilka dni, równomiernie i rzadko rozłożony, możemy przechowywać kilka tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować