Domowy makaron do rosołu

4.04 (283 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Kojarzy mi się z dzieciństwem u babci, rosołkiem, niedzielą i ciastem :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2-3 jajka
    szczypta soli
    odrobina wody
Wystaw ocenę:

4.04 (283 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy makaron 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, posolić i wyrabiać ciasto, dodać odrobinę wody-tak by ciasto dobrze się kleiło ale nie może być ani za rzadkie ani mocno gęste. Musi dać się luźno wałkować. Z wyrobionego ciasta wałkować 3 bardzo cienkie placki i rozłożyć na ściereczkach. Niech chwile ''odpoczną'' wtedy będzie lepiej je kroić.
  • Domowy makaron 2. Po chwili bierzemy pierwszy placek, posypujemy mąką i rozcieramy ją, a placka zwijamy w rulon, jak naleśnika.
  • Domowy makaron 3. Kroimy cienkie kluseczki, co chwilę roztrzepując je ręką, by się nie kleiły. Makaron można pokroić maszynką do makaronu, nawet taką mam, ale rodzinnie przyjęło się ręczne krojenie.
  • Domowy makaron 4. Po skrojeniu wszystkich placków, zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Na wrzątek rzucać kluseczki. Gotować do ''wypłynięcia na wierzch''. Odcedzić i hartować zimną wodą.

Porady

Surowy makaron świetnie nadaje się do suszenia, można wtedy przełożyć go do papierowej torby i ugotować wtedy, kiedy tylko najdzie nas na to ochota.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować