Makaron naleśnikowy z sosem pieczarkowym

4.5 (198 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Mniej tradycyjny, ale ciekawy sposób na naleśniki. Inspiracje na takie zastosowanie naleśnika zaczerpnęłam z programu, na który się natknęłam w tv .

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • NALEśNIKI:
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna wrocławska typ 500: 2 szklanki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - woda mineralna: 0.33 szklanki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    SOS PIECZARKOWY:
    - pieczarki: 500 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - bulion drubiowy (odlany z ugotowanych pieczarek): 2 szklanki
    - sól, gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Bulion Jajko Dania z makaronem

Makaron naleśnikowy z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: jajka dobrze ubić , dodać do nich resztę składników. Smażyć cienkie , delikatne (niesztywne)placki. Po wystygnięciu zawijać w rulonik i kroić na paseczki jednakowej grubości. (ok .10 sztuk)
  • 2. Sos: ugotować pieczarki w bulionie.(po ugotowaniu odlać 2 szklanki bulionu) masło rozpuścić , dodać mąkę, wlewać po trochę wywar z pieczarek ciągle mieszając i gotując na wolnym ogniu , żeby lekko zgęstniało. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Pieczarki pokroić na ćwiartki i dodać do sosu.
    Naleśnikowy makaron polać ciepłym sosem i dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mleko Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować