Luzowana kaczka z nadzieniem mięsno - paprykowym

4.5 (158 ocen)

  • 3 godz.

Chociaż jest przy niej trochę pracy, to zapewniam, że takim daniem zachwycicie gości. Lekko pikantne nadzienie idealnie komponuje się z kaczym mięsem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 wyluzowana kaczka (pozbawiona kości),
    500 g mięsa mielonego (użyłam drobiowego, może być inne),
    1 czerwona średniej wielkości słodka papryka,
    ½ ostrej papryczki,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki bułki tartej
    2 jajka,
    sól,
    słodka i ostra papryka w proszku,
    przyprawa do mięsa mielonego,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    przyprawa magii
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Luzowana kaczka z nadzieniem mięsno - paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kaczkę.
    Luzowanie kaczki zacząć od odcięcia ostrym, małym nożykiem kupra, szyjki oraz skrzydełek (na wysokości kości ramiennych). Potem wyciąć obojczyki. Następnie naciąć skórę wzdłuż piersi i filetować – piersi podciąć od szyi do dołu. Wyciąć kości z żebrami i kości ramienne ze skrzydełek. Obrócić kaczkę na brzuch i starając się nie naciąć skóry, odciąć resztki korpusu od strony grzbietu. Potem obrócić kaczkę tak jakbyśmy wywijali rękawicę na drugą stronę i wyciąć kości z uda i podudzi. Całość ponownie wywinąć – tak, aby skóra była na wierzchu.
    Pozbawioną kości kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć solą, słodką i ostrą papryką w proszku. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
  • 2. Przygotować farsz:
    Obraną cebulę oraz pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa mielonego. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego i sól. Całość porządnie wyrobić.
  • 3. Mięsem nafaszerować „wyluzowaną” kaczkę. Skórę dokładnie zszyć nicią w miejscach nacięć.
  • 4. Kaczkę przełożyć do w żaroodpornego naczynia piersią do dołu, po bokach ułożyć 2-3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Całość skropić przyprawą magii.
    Kaczkę przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 2 godzin. Na około 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę – skórka powinna się zrumienić.
    Kaczkę podawać na gorącu lub na zimno pokrojoną w grube plastry.

Porady

Podczas pieczenia kaczki z nadzieniem mięsno - paprykowym wytwarza się duża ilość soków. Jeśli pieczemy kaczkę w dopasowanym naczyniu, to powinniśmy odebrać podczas pieczenia trochę soków, ale nie więcej niż na wysokość mięsa z piersi – pozostanie ono soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować