Kaczka pieczona z nadzieniem oraz jabłkami

4.49 (190 ocen)

  • 5 godz.

Pyszna, świąteczna pieczona kaczka z nadzieniem z podrobów oraz jabłkami. Piekę taka kaczkę na świąteczny obiad w Boże Narodzenie, szczególnie drugi dzień tych pięknych Świąt .

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 sprawiona kaczka

    podroby drobiowe : 2 wątróbki, 2 żołądki, 2 serca,
    1/2 szklanki namoczonej w mleku, odciśniętej bułki
    3 ząbki czosnku
    majeranek suszony
    sol
    pieprz
    1 łyżka suszonej natki pietruszki
    1 łyżka suszonego lubczyku
    1 mała cebula

    3 duże winne, umyte jabłka
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z nadzieniem oraz jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vl1ufs 1. Kaczkę natrzeć sola, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki.

    Podroby pokroić na male kawałki i zmielić, wymieszać z bułką. . Cebule bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do zmielonych podrobów, razem z suszona natka suszona pietruszki, suszonym lubczykiem, majerankiem, sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

    Tak przygotowanym farszem napelnic wnętrze kaczki, potem dodać pokrojone w ćwiartki 3 czastki jabłka. Kaczkę zszyć nitką.
  • image-0c5ef8r 2. Kaczkę ułożyć w rynce do pieczenia, wokół niej poukładać cząstki jabłek . Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika .
  • image-0xm37ek 3. Piec w 180 C przez około 3 godziny. Mniej więcej w połowie pieczenia odwrócić kaczkę na drugą stronę. Podczas pieczenia polewać kaczkę od czasu do czasu niewielką ilością wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować