Kaczka pieczona z jabłkami

4.5 (181 ocen)

Kaczka w najlepszym wydaniu. Tak upieczone mięso jest miękkie, kruche i aromatyczne za sprawą przypraw.

Składniki:

  • świeża kaczka 2kg
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    majeranek
    3 jabłka

    sos:
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Polać wnętrze roztopionym masłem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 1,5h. W połowie pieczenia kaczkę obrócić.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, dodać do kaczki, piec 0,5h bez przykrycia.
  • 3. Do rondelka zlać sos i tłuszcz powstały podczas pieczenia, dodać 1 szklankę wody i wino. Odparować. Przyprawić do smaku, zagęścić mąką roztartą z masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować