Cycki Murzynki

4.49 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zawsze robię do ciasto na specjalne okazje, wygląda efektownie i zachwyca gości. Na pewno posmakuje wszystkim smakoszom karpatki. Mimo że nie jest ciastem "na szybko" to warto poświęcić mu trochę czasu i delektować się jego smakiem jak i widokiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 6 białek
    • 0,5 szklanki cukru
    • 1 szklanka suchego maku
    • 1 szklanka wiórek kokosowych
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki mąki

    Krem:
    • 0,5l mleka
    • 1 szklanka cukru 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • Aromat
    • 1 kostka margaryny
    Lub opakowanie kremu do karpatki

    • Biszkopty
    • Rodzynki

    Polewa czekoladowa ciemna:

    • 3 łyżki bardzo gęstej śmietany
    • 1 łyżka masła
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery Biszkopty

Cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mak i wiórki kokosowe, stopniowo wsypując i cały czas ubijając, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać i upiec na złoty kolor około 20- 30 minut w piekarniku na dużej prostokątnej blasze( czy też blaszce aluminiowej) w 160-170 stopni. Wystudzić.
  • 2. Krem:
    Z pół litra mleka odlać pół szklanki i rozbić w niej mąki. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko lać małym strumieniem mąki z zimnym mlekiem, ciągle mieszając aż ugotuje się budyń. Wystudzić budyń. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając aż powstanie puszysta masa, można dodać aromat wg uznania, najlepiej jakiś naturalny np. śmietankowy czy waniliowy.
    Jeśli robimy krem z paczki, rozbić wg przepisu na opakowaniu.
  • polewa czekoladowa 3. Polewa:
    Wszystkie składniki na polewę wymieszać, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut ciągle mieszając. Lekko przestudzić.
  • 4. Na upieczony biszkopt wyłożyć masę. Na masę układać jeden przy drugim biszkopty w wydrążoną na środku dziurką. Do każdej „dziurki” włożyć po jednej rodzynce (najlepiej podłóżne rodzynki), tak aby stały dość sztywno. Całe ciasto ( biszkopty z rodzynkami) polać lekko ciepłą polewą czekoladową. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Kroić w kwadraty każdy "cycek" oddzielnie.

Porady

Zamiast samych białek robiłam to ciasto z całych jajek tylko wtedy dałam 4 jajka (większych jajek) ubijając najpierw białka a potem dodając żółtka. Wtedy nie marnują się żółtka. Zamiast polewy z przepisu można polać ciasto gotową polewą ze sklepu z paczki jednak trzeba wziąć pod uwagę by była dość rzadka (większość polew z paczki jest dość gęstych nie nie bardzo udaje się polać ciasto)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować