Cycki Murzynki

  • wyświetlono: 13943 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Zawsze robię do ciasto na specjalne okazje, wygląda efektownie i zachwyca gości. Na pewno posmakuje wszystkim smakoszom karpatki. Mimo że nie jest ciastem "na szybko" to warto poświęcić mu trochę czasu i delektować się jego smakiem jak i widokiem.

Kasia84
  • 90min

Składniki

Biszkopt:
• 6 białek
• 0,5 szklanki cukru
• 1 szklanka suchego maku
• 1 szklanka wiórek kokosowych
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki mąki

Krem:
• 0,5l mleka
• 1 szklanka cukru 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka mąki pszennej
• Aromat
• 1 kostka margaryny
Lub opakowanie kremu do karpatki

• Biszkopty
• Rodzynki

Polewa czekoladowa ciemna:

• 3 łyżki bardzo gęstej śmietany
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki kakao
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania przepisu:

Cycki Murzynki

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mak i wiórki kokosowe, stopniowo wsypując i cały czas ubijając, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać i upiec na złoty kolor około 20- 30 minut w piekarniku na dużej prostokątnej blasze( czy też blaszce aluminiowej) w 160-170 stopni. Wystudzić.
  • 2. Krem:
    Z pół litra mleka odlać pół szklanki i rozbić w niej mąki. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko lać małym strumieniem mąki z zimnym mlekiem, ciągle mieszając aż ugotuje się budyń. Wystudzić budyń. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając aż powstanie puszysta masa, można dodać aromat wg uznania, najlepiej jakiś naturalny np. śmietankowy czy waniliowy.
    Jeśli robimy krem z paczki, rozbić wg przepisu na opakowaniu.
  • polewa czekoladowa3. Polewa:
    Wszystkie składniki na polewę wymieszać, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut ciągle mieszając. Lekko przestudzić.
  • 4. Na upieczony biszkopt wyłożyć masę. Na masę układać jeden przy drugim biszkopty w wydrążoną na środku dziurką. Do każdej „dziurki” włożyć po jednej rodzynce (najlepiej podłóżne rodzynki), tak aby stały dość sztywno. Całe ciasto ( biszkopty z rodzynkami) polać lekko ciepłą polewą czekoladową. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Kroić w kwadraty każdy "cycek" oddzielnie.

Porady

Zamiast samych białek robiłam to ciasto z całych jajek tylko wtedy dałam 4 jajka (większych jajek) ubijając najpierw białka a potem dodając żółtka. Wtedy nie marnują się żółtka. Zamiast polewy z przepisu można polać ciasto gotową polewą ze sklepu z paczki jednak trzeba wziąć pod uwagę by była dość rzadka (większość polew z paczki jest dość gęstych nie nie bardzo udaje się polać ciasto)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieurodzinybiszkoptyrodzynkikarpatkamasa budyniowabiałkaświętapolewa czekoladowaimieninycycki murzynkibiszkopt z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

Cycki teściowej

Dodane przez: Cukiereczek

Cycki teściowej

Takie ciasto powinien przygotować...

Murzynek

Dodane przez: Izabela77

Murzynek

Ciasto, które wszyscy znają i kochają,...

Murzynek

Dodane przez: Elysse

Murzynek

Murzynek

ciasto

Dodane przez: goshia

Cycek teściowej

Ciasto z nieco zabawną nazwą zachwyci...

Cycki Mulatki

Dodane przez: Anastazja

Cycki Mulatki

kokosowo-makowe ciasto z bananowym...

gotowe

Dodane przez: cukierniczka

Murzynek

Pyszniutki murzynek z masą serową.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.