Łosoś w sosie tatarskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Łosoś w sosie tatarskim to jedno z moich ulubionych dań rybnych nie tylko na Święta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia ze skórą
    sól
    pieprz cytrynowy
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka oliwy
    Sos tatarski:
    250 ml jogurtu naturalnego
    100 ml majonezu
    mała puszka groszku konserwowego
    kilka sztuk marynowanych grzybów
    2 jajka ugotowane na twardo
    1 ogórek konserwowy
    sól
    pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sos tatarski

Łosoś w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia umyć,osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Sok z cytryny i oliwę wymieszać,skropić całą rybę.
    Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 190 stopni. Czas pieczenia 20 minut.
  • 2. Upieczonego łososia oddzielić od skóry,podzielić na kawałki,ułożyć na półmisku .
    Majonez połączyć z jogurtem, dodać groszek, pokrojone w kostkę jajko,ogórek i grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę, dowolnie udekorować półmisek.

Porady

Łososia można podać w większych kawałkach na talerzu i polać sosem jak pokazałam to na pierwszych zdjęciach lub rozdrobnić na mniejsze,ułożyć na półmisku i całkowicie pokryć sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować