Łosoś w cieście francuskim z ryżem

5 (168 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne i zdrowe danie.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 duży płat łososia
    1 cebula
    pół pora
    1 kostka rosołowa
    100 g miękkiego masła
    garść rodzynek
    przyprawa do ryb
    sól i czarny pieprz
    2 kulki ziela angielskiego
    350 g ciasta francuskiego (opakowanie)
    3 jajka ugotowane na twardo
    150 g ryżu
    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ryba

Łosoś w cieście francuskim z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Łososia oczyszczamy ze skóry i nacieramy przyprawą do ryb, pieprzem i solą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10-15 min.
  • 2. 2.Na maśle podsmażam pokrojoną drobno cebulę i plasterki pora. Dolewamy szklankę gorącej wody z kostka rosołową, wrzucamy ryż, dodajemy ziele angielskie i rodzynki. Przykrywamy aby ryz doszedł.
  • 3. 3.Dodajemy ugotowane potarte jajka i mieszamy z ryżem. Doprawiam solą do smaku. lekko przestudzić.
  • 4. 4.Ciasto lekko rozwałkować,położyć na blachę. Na 1 stronę ciasta wyłożyć połowę masy ryżowej na to delikatnie położyć upieczonego łososia i na górę wyłożyć resztę ryżu. Przykryj druga strona ciasta aby zrobić kopertę.
  • 5. 5. Tak przygotowane ciasto posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika na 25min w 180 stopniach. tak aby ciasto się upiekło.

Porady

Ciasto można na wierzchu udekorować resztka pozostałego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować