Łosoś w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane danie może być smaczną ozdobą świątecznego stołu.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 op.ciasta francuskiego (275 g)
    300 g fileta łososia świeżego
    350 g mieszanki (szpinaku i jarmużu)
    2 ugotowane jajka
    1 ząbek czosnku
    gałka muszkatołowa
    1 łyżka soku z cytryny
    1 jajko
    sol, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko Przystawki

Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś w cieście francuskim 1. Mieszankę szpinaku i jarmużu przełożyć na patelnię razem z posiekanym ząbkiem czosnku i szczyptą gałki muszkatołowej.  Chwilę podprażyć, odstawić. Z łososia zdjąć skórę, przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na pół. Z obydwu ciast po bokach wykroić paski ok.1,5 cm szerokie (paski posłużą do dekoracji wierzchu ciasta).
  • Łosoś w cieście francuskim 2. Na jedno ciasto wyłożyć szpinak z jarmużem, na to położyć surowego łososia, a na nim w dwóch rządkach przekrojone połówki jajek.
  • Łosoś w cieście francuskim 3. Przykryć drugim ciastem, boki posmarować rozkłóconym jajkiem tak, aby ciasta się skleiły. Wierzch udekorować odkrojonymi paskami ciasta i posmarować resztą roztrzepanego jajka. Piec ok.30 minut w 190 st. Podawać od razu, pokrojone w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jajka Jarmuż Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.54 (278 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować