Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszankę szpinaku i jarmużu przełożyć na patelnię razem z posiekanym ząbkiem czosnku i szczyptą gałki muszkatołowej. Chwilę podprażyć, odstawić. Z łososia zdjąć skórę, przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na pół. Z obydwu ciast po bokach wykroić paski ok.1,5 cm szerokie (paski posłużą do dekoracji wierzchu ciasta).
2.Na jedno ciasto wyłożyć szpinak z jarmużem, na to położyć surowego łososia, a na nim w dwóch rządkach przekrojone połówki jajek.
3.Przykryć drugim ciastem, boki posmarować rozkłóconym jajkiem tak, aby ciasta się skleiły. Wierzch udekorować odkrojonymi paskami ciasta i posmarować resztą roztrzepanego jajka. Piec ok.30 minut w 190 st. Podawać od razu, pokrojone w plastry.
Komentarze