Łosoś w porach i cieście francuskim

  • wyświetlono: 2528 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

To danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Jest świetne na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania.

Kloruś
  • 30min

Składniki

400-500g łososia (w jednym kawałku)
2 łyżki masła klarowanego
duży por
korzeń pietruszki
sól, pieprz czarny
suszona natka pietruszki
¼ cytryny
płat ciasta francuskiego
żółtko jajka
płatki papryki/mak/siemię lniane do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Łosoś w porach i cieście francuskim

  • Łosoś w porach i cieście francuskim1. Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach.
  • Łosoś w porach i cieście francuskim2. Por nacinamy na krzyż ale nie do końca, dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy.
  • Łosoś w porach i cieście francuskim3. Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz grubo suszona natką pietruszki.
  • Łosoś w porach i cieście francuskim4. Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”.
  • Łosoś w porach i cieście francuskim5. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony por z pietruszka. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki.
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut do zarumieniania ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybadania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataciasto francuskieporWigiliaświętakolacjaobiaddania świąteczneboże narodzeniepotrawy świątecznepotrawy wigilijnedania wigilijnełosoś w cieście francuskimprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-1xn83fx

Dodane przez: jull13

Łosoś w cieście francuskim

Duże, pieczone pierogi nadziewane...

Łosoś w cieście francuskim

Dodane przez: RedakcjaPP

Łosoś w cieście francuskim

Łososia można podawać na ciepło...

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Dodane przez: migotka28

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Pyszny rozpływający się łosoś pod...

Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Dodane przez: e-jola1

Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Pyszne i zdrowe danie w kilka chwil

image-1tnjdvx

Dodane przez: Nemi-Habibi

Łosoś w cieście francuskim z pieczarkami

Smaczne i łatwe w przygotowaniu:)

image-2aa87jt

Dodane przez: Mariola123

SZPINAKOWY ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE...

Uwielbiam rybę w cieście francuskim....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.